Koronák – nem csak a királyi családnak!

Érdekes tény, hogy a fogászatban használt „korona” kifejezés csaknem minden nyelvben megegyezik a királyi főt ékesítő szimbolikus ékszerre alkalmazott szóval. Természetesen ez nem a puszta véletlen műve, a két korona között valóban fedezhetünk fel hasonlóságokat.

A fogászatban a korona a fognak arra a részére vonatkozik, amely normál esetben az ínyszél fölött található, és fogzománc borítja. Még egyszerűbben: a fognak a látható része, amelyet mosunk, amelyet a rágáshoz, harapáshoz és hangképzéshez használunk a mindennapokban. Ha a fog koronai része sérül, a helyreállításához használt mesterséges fogművet ugyanígy koronának nevezzük, hiszen formájában a csücskök és barázdák váltakozása a királyi ékszer küllemét idézik fel.

Fogkorona a fogak megmentéséért

A fogkorona tehát arra szolgál, hogy mesterséges módon pótolja a természetes fogkoronából valamilyen ok miatt elveszett foganyagot, valamint, hogy védelmet nyújtson a külső hatásokkal szemben.

Hogyan alakulhat ki az az állapot, melyet koronával tudunk orvosolni?

Az egyik leggyakoribb ok lehet a fog szuvasodása. A szuvasodás során először a fogzománc folytonossága szakad meg, majd megkezdődik az alatta található dentinrétegben az üregképződés. A foganyag az idő előrehaladtával csak pusztul és pusztul. Mielőtt felharsannak fülünkben a walkürök lovaglását kísérő harsonák, azért jegyezzük meg, hogy a folyamat megállítható, ehhez azonban orvosi beavatkozás szükséges.

Fogkorona készítése javasolt abban az esetben is, amikor egy baleset vagy valamilyen sérülés következtében a fogból egy (más módon) helyreállíthatatlanul nagy darab letörik.

A gyökérkezelt fogak helyreállítását is koronával végezzük az esetek többségében. A fogkorona ugyanis körkörösen borítja be a strukturálisan meggyengült fogat minden irányból, ezáltal védve azt a rágó- és egyéb erők hatásaitól.

Fogkorona a fogak szépségéért

Koronák készítése nem csak egészségügyi, de esztétikai aggályok esetén is felmerülhet. A mosoly esztétikája az egész arc harmonikus megjelenésére hat, ezért a fogak küllemével kapcsolatos -legtöbbször szubjektív- problémák komoly hatással lehetnek a páciens önbizalmára.

Mivel a fogkorona a fog látható részének egészét borítja, könnyen belátható, hogy alkalmazásukkal van lehetőségünk egy kicsit „szobrászkodni”. Megváltoztathatjuk a fogak színét, formáját, bizonyos keretek között még a méretüket és a tengelyállásukat is korrigálhatjuk a harmonikus megjelenés érdekében, és teljesen új mosolyt komponálhatunk a páciensünknek.

Koronák többféle eljárással, többféle anyagból is készülhetnek. Amikor esztétikai céllal alkalmazzuk őket, kizárólag fémmentes koronákat készítünk, hiszen ezek megjelenése megtévesztésig hasonlít a természetes fogakéhoz.

Rendelőnkben kifejezetten figyelünk arra, hogy a még meglévő fogakhoz igazítsuk a készülő fogpótlást, színben és formában egyaránt. Így lesz minden általunk készített munka szinte észrevehetetlen.

A fogkorona készítése

A természetes fogakra beavatkozás nélkül nyilvánvalóan nem húzhatunk koronát, az jelentősen megnövelné a fog méretét, és persze helyünk sem lenne a szomszédos és szemközti fogak miatt. A koronák felhelyezéséhez tehát először is meg kell teremtenünk a helyet számukra.

A korona készítésének nyitányában tehát felcsendülnek a fog előkészítéséhez („preparálásához”) szükséges hangszerek, melyek segítségével a foganyagból elcsiszoljuk a minimálisan szükséges mennyiséget. Ezt a műveletet rendkívüli precizitással kell végeznünk, hiszen a csiszolás módja nagyban befolyásolja a későbbi korona illeszkedését. A pontos illeszkedés pedig a tartósság kulcsa!

Ezt mintavétel követi, mely lenyomatot jelent a lecsiszolt fogakról, valamint azok környezetéről. Fontos a harapás pontos, precíz regisztrálása is, kiváltképpen kiterjedtebb munkák esetében.

Mindezek alapján a koronát nem a fogorvosi rendelőben készítjük el, hanem megbízunk vele egy fogtechnikai laboratóriumot, és a fogtechnikus mesterekkel szorosan együttműködve, igazi csapatmunkával hozzuk létre a fogművet.

A csapatból nem hiányozhat a „frontember”, azaz a páciens sem: a koronák készítése (azok anyagától és a készítés technológiájától függően) többlépcsős folyamat. A készülő koronát többször is bepróbáljuk, ellenőrizzük illeszkedését, páciensünk pedig a szakmai szempontokat kiegészítheti saját igényeivel, észrevételeivel. A kész fogkorona végül erős ragasztócement segítségével kerül rögzítésre.

Fogkorona fajták rendelőnkben

Fontos, hogy fogkorona többféle anyagból is készülhet, melyet az határoz mely, hogy mely fogat kell pótolnunk, illetve a páciensnek milyen preferenciái, adott esetben allergiás reakciói vannak.

Rendelőnkben minden fogpótlás nikkel és palládium mentes. A legstrapabíróbb, elsősorban csak a rágózónában használt korona a fémkorona.

Ugyancsak a rágó zónában használjuk a teljes cirkón vázas koronát. Ennek rendkívül nagy előnye, hogy fémmentes, szövetbarát, nagyon szép, ugyanakkor strapabíró. A cirkónium koronák alapvetően tévesen viselik azt a jelzőt, hogy „fémmentesek”, hiszen ha ránézünk a periódusos rendszerre, akkor a Zr elemet, avagy a cirkóniumot bizony a fémek között találjuk, azonban szerencsés módon ez a fém fényáteresztő tulajdonságokkal bír, ráadásul biobarát anyagról van szó. Nem véletlenül viselik ékszerként is a csiszolt cirkónia köveket. A fogászatban így számos előnyös tulajdonságuk miatt rendkívül elterjedté váltak.

Frontfogak esetén kizárólag préskerámia koronát (általában porcelán koronaként ismert) és üvegkerámia alapú IPS e.max® koronát használunk.

Hiszünk a minőségben és a minőségi alapanyagokban, hiszen egy pótlás esetén a tartósságot 50%-ban az alapanyag, 50%-ban pedig az elkészítés módja adja. Világvezető japán minőségű alapanyagot használunk.

Gyakori kérdések a fogkoronákkal kapcsolatban

Valóban porcelán a porcelán fogkorona?

A helyes kifejezés valójában a kerámia, a köznyelv azonban porcelánnak nevezi a koronák leplezéséhez legtöbbször használt anyagot.

Milyen anyagból készülnek a koronák?

A legrégebben a fémvázra égetett porcelánkoronákat alkalmazza a fogorvoslás. Fémvázaink nikkel- és palládiummentes ötvözetekből készülnek, így a leggyakoribb allergéneket is kiiktathatjuk a folyamatból. Ma azonban korszerűbbnek számítanak a fémmentes megoldások, elsősorban kivételes esztétikai tulajdonságaik miatt, valamint ezek technológiai háttere lehetővé teszi minél nagyobb mennyiségű saját foganyag megőrzését is. A fémmentes koronák között léteznek fehér színű cirkónium-dioxid vázra égetett kerámiakoronák, valamint préselt kerámiából, és üvegkerámiából készült koronák is, lélegzetelállítóan élethű megjelenéssel.

Jár-e fájdalommal a fogkorona készítése?

A fogak preparálása és a fog körüli ínytasakok előkészítése járhat kellemetlenséggel, de ezek tökéletesen kiiktathatók a rendelőnkben alkalmazott helyi érzéstelenítő injekciók segítségével. A végleges fogmű rögzítéséig a fogak érzékenysége teljesen normális, ezt ideiglenes koronák készítésével tudjuk orvosolni.

Mennyire tartósak a koronák?

A koronákat mindig hosszú távra készítjük, az élettartamuk azonban nehezen jelezhető előre pontosan, hiszen rengeteg tényezőtől függ. A szájhigiénia, a rágási szokások, a dohányzás és a stressz is hatással lehet egy korona tartósságára. A legtöbbet akkor teheti a koronák tartósságáért, ha rendszeres időközönként visszalátogat rendelőnkbe kontrollvizsgálatra, és követi szakorvosunk utasításait – a koronák így akár 15-20 évig is megőrizhetik minőségüket.

Győződjön meg munkánk minőségéről, nézze meg további referenciáinkat!

Várjuk Önt is rendelőnkben hétköznapokon, rugalmas nyitva tartással.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.